Sodassa ei ole sellaista asiaa, kuin oikeutettu kosto siviilejä vastaan.

Sodassa ei ole sellaista asiaa, kuin oikeutettu kosto siviilejä vastaan.

Lapset ja muut sotiin viattomat eivät saisi joutua kärsimään väkivallasta, jonka valtaapitävät ovat aloittaneet. Israelissa ja Palestiinassa on kuollut tuhansia ihmisiä, jotka ovat syyttömiä päättäjien tekoihin. Verenvuodatuksen tulee loppua.

Euroopan parlamentti vaatii tulitaukoa Israeliin ja Palestiinaan. Tilanne on synkkä. Tällä viikolla olemme muistaneet edesmennyttä Nobel-palkittua presidenttiä Martti Ahtisaarta. Aikoinaan Crisis Management Initiativessa Ahtisaari antoi paljon aikaansa meille työntekijöille, aloittelevillekin. Hän näki kaikissa ihmisissä potentiaalin rauhanvälittäjiksi omassa yhteisössään ja roolissaan. Muistan, kun eräässä koulutuksessa Ahtisaari totesi, että sodasta rauhanneuvotteluun päästään liian usein vasta, kun molemmat osapuolet ovat kärsineet liikaa.

Muiden maailman maiden tulee tehdä kaikkensa kärsimyksen vähentämiseksi, myös Gazassa. Sillä sen asukkaat, joista yli puolet ovat lapsia, eivät ole vastuussa terroristiorganisaatio Hamasin hirmuteoista. Valtioiden tulee yhdessä puolustautua terrorismilta ja saattaa terroristiorganisaatiot oikeuden eteen. Kansalaisten pommittaminen, juomaveden katkaiseminen tai Gazan tyhjentäminen palestiinalaisista ei kuitenkaan auta sitä millään tavalla. Monet israelilaiset ja palestiinalaiset puolustavat kaikkien ja toistensa ihmisoikeuksia. He ovat rohkeita ja tärkeässä roolissaan rauhanvälittäjinä siellä, missä he vaikuttavat.

Kaikkien, joilla on vaikutusvaltaa, kannattaa nyt käyttää sitä rauhan puolesta. Sotarikokset ja sortotoimet tulee tuomita riippumatta siitä, kuka niitä tekee. Kansainvälistä lakia tulee noudattaa, eivätkä sairaalat tai koulut muutu missään oloissa sallituiksi hyökkäyskohteiksi. Edellytetään YK:lta, EU:lta ja kaikilta joilla on vaikutusvaltaa sen käyttämistä ihmisoikeuksien puolesta.

Alviina Alametsä