EU tekee aivan liian vähän siviilien puolesta Israelin ja Hamasin hyökkäyksissä.

Ursula von der Leyen ei ole tuominnut Gazan siviileihin kohdistuvia sotarikoksia, eikä EU:n humanitaarinen apu pääse perille. Moni päättäjä ei välitä lainkaan siviilien ihmisoikeuksista vallanpitäjien valtataistelun keskellä.

Euroopan parlamentti ja YK:n ihmisoikeusjärjestö vaativat tulitaukoa, jotta siviilien verenvuodatus saataisiin loppumaan. Kuolemien määrä on järkyttävä. Terrorijärjestö Hamas ei ole palestiinalaisten edustaja, eikä siviilien ja lasten pitäisi kärsiä molemminpuolisesta koston kierteestä.

Pommituksissa on kuollut tuhansia viattomia ihmisiä. Tämä sodankäynti on vastoin kansainvälistä lakia. Sodassakin on säännöt. Israelin toiminta ei ole valtion puolustautumista terroristeilta, vaan se kohdistuu viattomiin siviileihin. Tämä on pystyttävä sanomaan ääneen, eikä sen sanominen tarkoita, että hyväksyisi myöskään Hamasin terroritekoja.

Mielestäni emme voi tukea Israelia aseellisesti. Olen kritisoinut jo kauan Euroopan unionin asevientiä Israeliin, sillä EU:n tuella on tehty sortotoimia, jotka ovat vain kärjistäneet nykyistä tilannetta. Mikäli yhteisiä sääntöjä asekaupalle noudatettaisiin käytännössä, asekaupan Israeliin olisi pitänyt loppua kauan sitten. EU:n ja jäsenmaiden pitää mielestäni olla näissä asioissa ennen kaikkea siviilien puolella, oli kyse mistä maasta tahansa.

Israel on monien valtioiden liittolainen. Myös liittolaisten teoista pitää mielestäni olla rehellinen. Toivonkin, että Euroopan komission puheenjohtaja Von der Leyen tuomitsisi kaiken siviilien surmaamisen ja kiduttamisen.Tilanne on kaikin puolin surullinen, ja viattomat kärsivät vallanpitäjien tekemistä vääryyksistä ja virheistä. Näin ei koskaan pitäisi olla.

Alviina Alametsä