Virallinen kysymys Euroopan komissiolle: Glykoalkaloiditasojen esiintymisen seuranta perunasta jalostetuissa tuotteissa

Jätin 17.11.2023 tämän kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle.

Glykoalkaloiditasojen esiintymisen seuranta perunasta jalostetuissa tuotteissa
Glykoalkaloideja esiintyy luonnostaan perunoissa, mutta niiden korkea taso elintarvikkeissa ja rehussa voi olla myrkyllistä sekä ihmisille että eläimille.

Suomalaisen lemmikkitarvikeketjun myymä ruoka aiheutti vasta lukuisia lemmikkien sairastumisia. Syyksi osoittautui ruoassa käytetty perunahiutale, joka aiheutti glykoalkaloidimyrkytyksiä.

Komissio antoi 2022 suosituksen glykoalkaloidien esiintymisen seurannasta perunoissa ja perunasta jalostetuissa tuotteissa.

Miksi komissio on antanut aiheesta vain suosituksen, mutta ei sitovaa lainsäädäntöä? 

Kuinka hyvin jäsenmaat, ja erityisesti Suomi, toimeenpani vuonna 2023 komission antamia suosituksia seurannasta ja raportoinnista?

Usean jäsenvaltion suositukset glykoalkaloidien turvallisesta tasosta ovat korkeammat kuin komission suositus. Mitä toimia komissio aikoo tehdä, jotta glykoalkaloidien esiintymiseen liittyvät suositukset olisivat yhteneväiset koko EU:ssa? 

Alviina Alametsä