Ei on ei - koko Euroopassa. Tämän pitäisi olla selvä asia.

Ei on ei - koko Euroopassa. Tämän pitäisi olla selvä asia.
Silti Suomen hallitus ei halua raiskausta rikokseksi koko Euroopassa. Miksi ihmeessä?

Suomeen on juuri saatu suostumusta edellyttävä lainsäädäntö, joka ehkäisee ja rankaisee seksuaalista väkivaltaa. Nyt samanlaisia edistysaskeleita olisi mahdollista saada koko EU:n lainsäädäntöön. Mutta Suomi ei ole niitä neuvotteluissa ajanut.

Pähkinänkuoressa: EU:n jäsenmaat neuvottelevat tällä hetkellä naisiin kohdistuvaa ja lähisuhdeväkivaltaa torjuvasta EU:n yhteisestä lainsäädännöstä. Tämä direktiivi puuttuisi lähisuhdeväkivaltaan, seksuaaliseen väkivaltaan, verkossa tapahtuvaan vihaan ja häirintään sekä lisäisi uhreille tarjottavaa tukea ja suojelua. Yksi lainsäädäntöpaketin keskeinen osa on ollut kriminalisoida suostumuksen puutteeseen perustuva raiskaus. Nyt osa valtioista on kuitenkin ryhtynyt vastustamaan tätä.

Ja jostain syystä Suomi on heidän puolellaan - väkivallan uhrien sijaan. Suomi ei ole ajanut neuvotteluissa raiskauksen sisällyttämistä lainsäädäntöön. Tämä on häpeällistä tasa-arvon mallimaaksi itseään nimittävälle kotimaallemme.

Tämä lainsäädäntö olisi historiallinen askel kohti yhdenvertaisempaa Eurooppaa. Se täytyy saada maaliin tällä parlamenttikaudella. Sukupuolittunut väkivalta on yleistä koko Euroopassa, ja on korkea aika, että asiaan puututaan koko EU:ssa.Seuraavat neuvottelut direktiivistä käydään marraskuun puolivälissä.

Toivon todella, että Suomi liittyy suostumusperustaista raiskauslainsäädäntöä tukevien maiden joukkoon ennen tätä. Koskemattomuus kuuluu jokaiselle, ja sen tulee näkyä mahdollisimman pian lainsäädännössä. Koko EU:ssa.

Alviina Alametsä