Ruotsin väkivalta leviää myös Suomeen, jos emme toimi.

Järjestäytynyt rikollisuus ja väkivalta on hirvittävää. Ruotsin päivittäisissä ampumisissa ja räjähdyksissä kuolee myös sivullisia. Niistä maailman maista, jotka eivät ole sodassa, Ruotsin ohittaa räjähdysten määrässä vain Meksiko. Eilen Keskusrikospoliisi tiedotti Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden Dödspatrullen-verkoston laajentumisesta Suomeen. Suomen täytyy toimia. Tässä kymmenen keinoa.

1. Suomen poliisin tulisi luoda erikoistunut ryhmä, joka keskittyisi ainoastaan jengiväkivaltaan ja Dödspatrulleniin, mitä ruotsalainen kriminologi Ardavan Khoshnood on esittänyt. Nyt on aika puuttua ja tehdä pidätyksiä ajoissa ennen toiminnan laajenemista.

2. Suomen ja Ruotsin maarajan valvontaa täytyy tehostaa, sillä sitä kautta Dödspatrullenin jengiläiset ja laiton tavara liikkuvat.

3. Järjestäytynyttä rikollisuutta torjutaan parhaiten sillä, ettei rikos koskaan kannata. Tämä tarkoittaa rangaistusten ohella sitä, että nuoret voivat kasvaa turvallisesti ja kokea kuuluvansa yhteiskuntaan.

4. Jokaiselle perheelle pitää taata palvelut, toimeentulo ja mielenterveyden tuki, lapsille harrastuksia ja hyvää kouluarkea.

5. Koulujen pitää saada lisää mahdollisuuksia torjua häiriökäyttäytymistä, kouluväkivaltaa ja nuorten pahoinvointia.

6. Myös lähiöitä, ei vain kantakaupunkia, pitää suunnitella viihtyisästi ja järkevästi. Itä-Helsingin asukkaana ajattelen, että Helsinki panostaa yhä aivan liian vähän vähiten varakkaisiin kaupunginosiin. Tähän pitää saada muutos ja lisätä rahoitusta mm. kouluille.

7. Suomen täytyy torjua kaikkia järjestäytyneen rikollisuuden edellytyksiä. Yksi vaietuista ongelmista on, että järjestäytynyt rikollisuus elää laittomasta huumekaupasta, kuten kannabiksen myynnistä. Sen tuotannon ja myynnin laillinen sääntely tukahduttaisi laitonta huumekauppaa ja jengien tuloja Suomessa.

8. Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät keräävät varallisuutta kaikenlaisten laittomien päihteiden myynnistä. Jos käyttää laittomia päihteitä, niin tavallisen ihmisenkin kannattaa ehdottomasti pohtia, mistä ne ovat peräisin, ja kenelle tuotot menevät.

9. Kuunnellaan keskustelussa heitä, jotka ovat irtautuneet järjestäytyneestä rikollisuudesta ja haluavat torjua sitä. Kerrotaan ympärillemme ja etenkin nuorille siitä, miten pahoja seurauksia rikoksilla voi olla, myös ja etenkin nuoren omalle tulevaisuudelle.

10. Ruotsin kriisitilanne liittyy epätasa-arvoon, segregaatioon ja laittomien päihteiden kauppaan. Suomen ongelmat voivat kehittyvät samanlaisiksi, jos olosuhteet ovat samanlaiset. Nyt on aika varmistaa, ettei Suomi kulje samaan suuntaan.

Alviina Alametsä